Hej helg

https://cdn2.cdnme.se/371417/7-3/reptil6_5362884bddf2b33832072e6c.jpg
 
Hej helg.
Jag hälsar dig med attityden på bilden ovan.
Vaksam och alert, med misstänksam blick och alltid i närheten av ett fat med delikata rätter.
 
 
Hej helg, när jag vandrar kvällspromenaderna backe upp och backe ned medan min son slumrar som om det var allt han visste hur han gjorde. Då lyssnar jag på den här låten, och om jag blundar är jag plötsligt någon annanstans. Inte i den här staden, det här året. Blundar jag och lyssnar på den här låten och går snabbt är jag fjorton år gammal. Jag har lila hår och alltid en bok i väskan, det är året när jag läser flest böcker på ett år någonsin. Det är vårvintern min sista termin i högstadiet och jag läser Fight Club och älskar den. Jag målar tiotals och åter tiotals teckningar och tapetserar mina flickrumsväggar med dem. Jag tecknar skelett, det är ett tema vi har som en bilduppgift i skolan, varje dag ritar jag mina skelett och en dag sitter jag på barnavdelningen på biblioteket, precis bredvid där de har sitt schackbord på den tiden, och en student från Schweiz som är på utbyte i Sverige kommer och frågar mig varför jag sitter och ritar skelett vid ett schackbord på en barnavdelning. Han tror nog att jag är många år äldre än vad jag egentligen är och jag känner mig som världens häftigaste människa för att jag talar med en vacker man på engelska och sedan målar han ett porträtt av mig som egentligen inte är särskilt bra för jag rör mig hela tiden medan han tecknar och sedan tar han mitt nummer men han ringer aldrig.
Sådant tänker jag på när jag lyssnar på den här låten.
Bara så du vet, helg.
 
https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/371417/images/2009/414_25019619.jpg
 
Hej helg, det är frost när jag vandrar genom kvällarna och vattenpölarna har frusit nu.
Men du kan väl ge mig lite snö, på riktigt, helg.
Jag skulle behöva det här i norrlandsmörkret, vi behöver det allihop.
 
Ger du mig lite iskyla och snöfall så lovar jag att ge dig alla energi jag har. Deal?
 
2 kommentarer

Boklistan

Blev utmanad av Hanna att göra denna lista om böcker. Det ville jag såklart - även om jag gått kan tillstå att jag läste betydligt mer för några år sedan. (2007-2008 någon gång läste jag 1-2 böcker i veckan, det händer ju inte längre, men så pendlar jag inte längre 40 min enkel resa varje dag och plötsligt har jag två barn mer än vad jag hade då...)

1. Vad var den senaste boken du läste klart?
Som jag vill vara av Katarina von Bredow, om en femtonåring som blir gravid. En del av en generell drive jag haft på sistone med ungdombsböcker. Påminde mig om att det är rätt nice att ha en treåring och inte en tonåring - små barn, små problem, stora barn stora problem liksom.
 
 
2. Har du böcker liggandes bredvid sängen? I sådana fall: vilka?
Nej, alltså, de massakreras av en tiomånaders och en snart-treåring ihop. Men jag har böcker jag läser dekadent utspridda över huset istället. En skönlitterär som heter Incompetence, en fackbok om matematik i The Simpsons och så tusen skolböcker jag läser i titt som tätt.
 
 
3. Vilken är den i särklass sämsta boken du läst? Varför?
Oj. Vill inte att någon ska googla sig själv och sin bok, hamna här och bli ledsen. Men den här läste jag och tänkte hur i helvete kan någon få debutera med sådan här skit. Minns att jag var så bitter och bara pratade om vilket skräp jag tyckte att det var hela tiden. Sedan såg jag intervjuer med henne senare och tänkte samma sak igen fast med bitterheten mer riktad mot förlaget än mot författaren - det är inte snällt att släppa igenom sådant som så uppenbart kommer att bli sågat. Att ett förlag antar ett manus tänker jag ska vara en trygghet för författaren också, att någon har sagt att det här är tillräckligt för att ges ut. Det var inte den boken och jag tänker mig att hon kanske var för ung för att behöva ta all den kritik hon fick.
 
4. Om du skulle rekommendera en bok till någon som hatar att läsa, vilken skulle det vara då?
En bok den personen är intresserad av att läsa. Det finns inte en bok som kan få alla att läsa, det tror jag är en myt.
Och alla måste inte läsa, heller. Det är okej att göra andra saker med sitt liv. Om man blir gladare av att sitta på Facebook ska man sitta på Facebook, ingen värdering lagd. Jag mår bättre av att prioritera mitt läsande, därför gör jag det.
 
 
5. Om du fick bo i en bok, vilken skulle du då välja?
Alltså en bra historia innehåller ju en konflikt, så de flesta böcker har ju rätt obehagligt innehåll. Hade gärna bott i Harry Potter-böckerna minus Voldemort och alla-dör-runt-omkring mig, liksom bara äta massa mat. Fast hade sannolikt varit asdålig på de praktiska bitarna av trolleri och sörjt att det inte är en mer teoretisk utbildning, i och för sig.
6. Vilken bokkaraktär skulle du kunna tänka dig att gifta dig med?
Oj. Giftermål är ju seriösa grejer. Men jag har varit lätt förälskad i jag-personen i The Beach (obs boken, inte filmen, den är sämst) av Alex Garland och huvudpersonen i Man kan inte säga allt av Peter Pohl.
 
 
7. Har du läst mest manliga eller kvinnliga författare?
Mina favoriter har nog varit kvinnor, de som skrivit saker som verkligen dröjt kvar hos mig. Typ Joyce Carol Oates, Jeanette Winterson, J.K Rowling. Men jag fastnar oftare på enskilda böcker än författarskap.
8. Vilken bok beskriver bäst hur ditt hem är inrett?
Om man är snäll Harry-Potter-böckernas beskrivningar av hur det ser ut hemma hos familjen Weasley. Stökigt till tusen men fyllt av värme och massa spännande saker.
9. Är det viktigt att läsa böcker?
Inte om man gör det för att det är viktigt att läsa böcker.
 
10. Förklara i en mening varför din favoritbok är din favoritbok!
För att den är hypnotisk i sin beskrivning av begåvning som ett sätt att överleva sitt eget mörker. (Om Joyce Carol Oates Blonde). Fast jag har ett gäng böcker som jag läst typ tusen gånger, var och en av dem har något särskilt och representerar något för mig. Vissa är inte ens bra som en helhet, jag bara fastnar för enskilda komponenter i skrivandet eller historien - sannolikt för att jag skriver så mycket själv, så jag lär mig tekniken genom att läsa och läsa om igen.

 
Sedan ska man skicka vidare den här utmaningen, fast med tio nya frågor. Jag utmanar alla som har lust (Sandra kanske?) med dessa frågor:

1. Vilken bok du har läst har gjort störst intryck på dig?
2. Vad går du på när du blir intresserad av att läsa en bok? (Baksidestext, omslag, recensioner i tidningar etc).
3. Vilken var den senaste bok du läste och vad tyckte du om den?
4. Läser du helst facklitteratur eller skönlitteratur?
5. När läser du helst böcker?
6. Nämn en författare som gjort stort intryck på dig.
7. Har du någon gång läst en bok och tänkt det här kunde jag ha gjort bättre? I så fall, vilken?
8. Vilken bok skulle du själv ha velat skriva, och varför?
9. Bästa filmatiseringen av en bok?
10. Vilken var din favoritbok när du var barn? Tycker du fortfarande om den?

Ni kan väl kommentera och länka om ni gör listan.
/Mvh hon som för tillfället läser några minuter varje morgon på bussen på väg till vårdcentralen där hon passionerat hänger sig åt att operera nageltrång snarare än att läsa (och älskar det lika mycket).
 
2 kommentarer

Skrivskolan del 4: NaNoWriMo-special

 
Hej och välkommen till Nettelblads skrivskola.
Idag är det dags för fjärde delen. Eftersom vi nörmar oss november blir detta en specialare. November innebär nämligen NaNoWrimo, eller national novel writing month.
 
 

National novel writing month, som nu förtiden egentligen är högst international, är ett internetfenomen som helt enkelt innebär att man skriver en roman på en månad. Mer exakt ska man skriva minst 50 000 ord. I praktiken innebär det en ganska kort roman, men i praktiken är det också sjukt mycket text, så jag skulle inte rekommendera en nybörjare att sätta gränsen högre.
 

Men VARFÖR, kanske någon frågar sig? Och ska inte romanskrivande vara en lång och mödosam väg, längs vilken man vandrar i snigelfart? skriar visst de indignerade och förolämpade gnällighetsläsarna.
Anledningarna att göra ett NaNoWriMo är säkerligen lika många olika som det finns att göra andra extrema utmaningar. Precis som alla som springer maraton inte gör det av samma skäl. Och alla gör det inte på samma sätt.

Vissa gör det för utmaningens skull - och låter utmaningen bestå i att enbart producera så många ord som möjligt, oavsett kvaliteter som handling eller ens någon form av substans. De låter bara pennan flöda, utan några förberedelser, och slutresultatet blir ett manus av romanlängd. Däremot inget man skulle ge ut och kalla en roman. Detta är ett roligt sätt att göra det på och absolut värt att testa även om man har ambitioner att skriva färdiga romaner - poängen med att skriva såhär är att bara våga släppa lös, släppa sin prestationsångest.
Man brainstormar helt enkelt fram 50 000 ord, och även om det inte ger kvalitet i vartenda litet ord släpper det fram förvånansvärt mycket användbart material.
Det här sättet att göra ett NaNoWrimo skulle jag rekommendera till någon som kanske har en berättelse som lurar i bakhuvudet, men inte riktigt kommer igång. Lek dig fram din berättelse sida efter sida så har du i slutet av månaden en betydligt bättre känsla för vad det är du vill skriva, en bättre kännedom om dina karaktärer och mängder av uppslag för idéer till handlingen.
 
 
Ett annat sätt är förstås att man skriver något som man har planerat i förväg. Chansen är större då att större delar av resultatet ska vara användbart, men den egna prestationsångesten kan också öka och det kan bli svårt att nå upp i så många ord. Ett alternativ då kan vara att sänka ordmålet - kanske 25 000, eller 30? Trots allt är detta ett fenomen som handlar om personliga utmaningar, och bara du själv kan bestämma vad du vill uppnå.
Annars rekommenderar jag att man följer planerna man gjort i förväg, men är mer öppen än vad man kanske är annars i sitt skrivande att sticka iväg på sidospår, testa nya idéer, och att hoppa i texten fram och tillbaka mellan scener för att hela tiden skriva där man främst är inspirerad.
 
 
Målet är alltså 50 000 ord i november, rent siffermässigt.
Men på ett större plan handlar det om att våga ge sig hän åt sitt skrivande, att kasta sig in i det med hull och hår och förhäxas av det.
Och att lära sig var man kan hitta tid att skriva. Tro mig, har man skrivit 50 000 ord på en månad har man definitivt hittat vardagens kryphål, de som gör att man kan skriva fast man inte trodde man hade en minut över. (Minuterna över finns alltid, de är bara utspridda över dagen).
 
 
Peppade? Jomen det tycker jag att ni ska vara. Här får ni mina fem bästa NaNo-tips:
1. Sätt ett mål som passar dig.
Vissa mår bra av att överprestera - så jag sätter hellre ett mål jag vet att jag säkert når och överträffar det. Andra kittlas av tanken på att det är på väg mot något omöjligt att nå.
Förra året var jag höggravid och tentapluggande och tänkte att jag sätter 25 000 så gör jag det lätt för mig. (Okej, "lätt", är relativt, men lättare i alla fall). Sedan skrev jag 50 000 i alla fall, men då kunde jag känna mig sjukt duktig istället för att bara andas ut och tänka att jag uppnådde mitt eget mål.

2. Vänta inte på tiden. Hitta den.
Okej, med risk för repris: jag hade inte gott om tid förra året när jag gjorde min bok. Men varje gång jag hade mer än fem minuter att skriva det gjorde jag det. Jag minns att vi hade en föreläsningsvecka i allmänmedicin, och de veckorna har de alltid halvtimmesraster. Perfekt - så fort vi fick rast slog jag upp min dator och skrev, medan alla andra gick och drick kaffe. Sedan gick jag till biblioteket på entimmarsluncherna och skrev. Och om helgmorgnarna tog jag inte sovmorgon och långfrukost, utan jag gick upp och satte mig och - guess what? - skrev.
Det är asocialt beteende till tusen, och man offrar andra saker.
Vill man skriva 50 000 ord på en månad gör man sådana saker.

3. November är inte månaden att dra in på kaffe och fika. (Om nu någon månad är det.)
Jag och pecannötspajen, kladdkakan, chokladbollarna på Kafé Station. Det var vi i symbios som skapade min roman.

 
4. Bli stöttad på NaNo-forumen om det motiverar dig. Men se upp för dem också.
Om du börjar varje skrivsession med att kolla om dina skrivkompisar har haft något för sig, då förstörs ju principen om "mer än fem minuter över = skriv". Plötsligt äts dina fem, tio, femton minuter upp av att läsa om någon annan som har skrivkramp.
Det kanske känns bra, och allt som känns bra är förstås bra, men bättre om du vill skriva en bok är att skriva en bok.

5. Ha kul.
Kanske inte skratta-högt-kul. Men åtminstone jag-gillar-vad-jag-håller-på-med-kul.
Skrivande generellt tror jag inte alltid måste vara roligt. Jag tror det räcker med att man helt enkelt inte kan låta bli. Men bestämmer du dig för att göra den här grejen, en sådan utmaning, och det är pest och pina hela vägen: strunta i det!
Tanken är inte att man måste skriva romaner på en månad. Tanken är att man ska göra de saker som passar en i ens intresse för skrivande. Om det är att fila på dem under balanserad självdisciplin i flera år: gör det.

och just ja, ett extratips:
Du kommer att behöva redigera efteråt. Om du vill att det ska bli en färdig bok, alltså.
Det kommer att gå bra, det också. Oroa dig inte för det nu.

Känn dig bara trygg i att när den dagen kommer, då finns Nettelblads skrivskola här för att hjälpa dig.
 
kör hårt hej november.
1 kommentar